Consorci Formació Continua de Catalunya
Les persones treballadores tenen diferents opcions per formar-se al llarg de la seva vida professional i anar construint, adaptant, millorant o canviant el seu perfil professional.
La formació contínua per a persones treballadores ocupades té per objectiu oferir-los una formació que atengui els requeriments de productivitat i competitivitat de les empreses,
les necessitats d’adaptació als canvis en el sistema productiu i les possibilitats de promoció professional i desenvolupament personal.
L’oferta formativa ha d’atendre les necessitats no cobertes per la formació programada per les empreses i s’ha de desenvolupar de manera complementària a aquesta mitjançant programes de formació que incloguin accions formatives que responguin a necessitats de caràcter tant sectorial com transversal, així com, les específiques de les persones treballadores del règim d’autònoms i de l’economia social. També ha de facilitar l’obtenció de certificats de professionalitat i del reconeixement efectiu de les competències adquirides per l’experiència laboral.
Per aquest motiu, el Consorci impulsa i gestiona programes de formació formal (incloent accions formatives de Certificat de Professionalitat que qualifiquen i serveixen com a passarel·la al món educatiu), i també formació no formal incloent accions formatives orientades i especifiques dels diversos sectors productius i aquelles que són de caràcter transversal.
El Consorci promou la qualificació i la formació professional per a l’ocupació (FPO) de persones treballadores ocupades al llarg de la vida, facilitant la millora de les seves competències professionals i adaptant-les a les demandes dels sectors productius, fomentant així la competitivitat de les empreses.
En aquest apartat trobareu informació sobre les iniciatives del Sistema de Formació Professional per a l’Ocupació en l’àmbit laboral vinculades amb:
- Formació d’oferta per a persones treballadores.
- Formació de demanda (programada per les empreses).
A més trobareu informació relacionada amb:
- Espais de participació que ha creat el Consorci per donar veu a entitats, empreses, formadors i participants.
- Accions de suport.
- Processos d’acreditació de competències que recentment ha començat a cogestionar.
- Projectes internacionals en els que participa el Consorci.
En aquest cercador trobaràs les accions formatives programades pel Consorci, amb detall de les dates d’inici i final, la modalitat, la població on s’impartirà o l’entitat gestora I el contacte per sol·licitar la inscripció o resoldre qualsevol dubte al respecte.
El cercador et permet filtrar per buscar la formació que més s’ajusti a les teves necessitats i s’actualitza setmanalment amb informació sobre els cursos programats.
Per exportar el llistat dels cursos, ho pots fer a través de les utilitats del portal de dades obertes dels cursos programats i en programació.
En aquest espai trobareu els programes, serveis i recursos adreçats a les persones treballadores que oferim el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i altres organismes, que creiem poden ser del vostre interès.
La complexitat i permeabilitat del mercat de treball, en constant evolució, suposen un gran repte pels professionals de la formació per a l’ocupació: els formadors i les formadores ocupacionals.
Aquest espai dona visibilitat i recolzament als formadors i les formadores de les accions de formació contínua, facilitant la informació necessària pel desenvolupament de la seva feina. Esperem sigui un gran espai d’intercanvi de coneixement.
El Consorci per a la Formació Contínua té encomanada la gestió de la formació d’oferta adreçada a les persones ocupades.
Per una banda el Consorci impulsa la realització d’accions formatives de caràcter transversal i sectorial, que es porten a terme en alguns dels centres propis (CIFO’s) del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) i en entitats de formació, públiques o privades, a les que el Consorci atorga subvencions.
Així mateix, el Consorci impulsa accions de suport a la formació, que són projectes d’investigació, prospecció i elaboració de productes i eines innovadores relacionats amb la Formació Professional per a l’Ocupació.
La concessió de les subvencions, tant per a la realització de programes de formació com d’accions de suport, es realitza en règim de concurrència competitiva i s’inicia amb la publicació d’una convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
Si vols més informació sobre com ser entitat beneficiària i col·laborar amb el Consorci en promoure una formació que respongui a les necessitats de qualificació dels treballadors o en realitzar accions que afavoreixin la millora del sistema només cal que segueixis llegint.
Quines alternatives tinc per formar les persones de la meva empresa?
La formació professional a Catalunya es porta a terme des de dos àmbits:
- L’educatiu, que impulsa i gestiona la formació professional inicial (FPI), que depèn del Departament d’Educació,
- El laboral, que es competent sobre la formació professional per l’ocupació (FPO), que depèn del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
El sistema de l’FPO té la missió de formar i capacitar a les persones per al treball i actualitzar les seves competències i coneixements al llarg de la seva vida professional.
La Llei 30/2015 és la que regula la matèria, i defineix les diferents d’iniciatives en el marc del subsistema de l’FPO en l’àmbit laboral:
- La formació d’oferta, que està constituïda per:
- La formació per a les persones treballadores ocupades (formació contínua), que gestionem des del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya).
- La formació d’oferta per a persones treballadores desocupades (FOAP), gestionada des del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).
- La formació programada per les empreses (o formació bonificada), que té dues possibilitats:
-
- Aquella formació que l’empresa pot decidir sobre que necessita, com i quan la realitza i organitzar-la bé per si mateixa, bé encomanant l’organització a una entitat externa, i per la qual es te un ajut que es fa efectiu mitjançant bonificacions en les cotitzacions a la Seguretat Social.
- Els permisos individuals de formació (PIF), que son aquells que l’empresa autoritza a un treballador perquè cursi estudis amb acreditació oficial, inclosos els títols i els certificats de professionalitat.
Altres iniciatives de formació professional per a l’ocupació com ara les Accions de Suport a la Formació